Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladową kruszonką z płatkami owsianymi.
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 300g masła lub margaryny
- 350g mąki pszennej
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300g masy marcepanowej
- 6 jajek
- 75g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Kruszonka:
- 80g czekolady gorzkiej
- 200g masła lub margaryny
- 225g mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- 150g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100g płatków owsianych
Dodatkowo:
- 1,5- 2kg jabłek (w zależności od wielkości blachy)
- trochę soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
- Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki. (Jak na zdjęciu. Mocno nacinać. Można nawet pociąć całkiem na plasterki). Jabłka polać sokiem z cytryny.
- Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Masło (margarynę), cukier, dwie łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i starty marcepan utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, na kremową masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąki z proszkiem, mieszając tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć na największą blachę z piekarnika, wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. (Blacha powinna mieć wymiar co najmniej 42x 30cm lub większa).
- Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. (u mnie 60min.) w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C).
Smacznego.
Uwagi:
- Te największe blachy z piekarnika różną się czasami trochę wielkością. W zależności od wielkości tej blachy, ciasto może wyjść trochę niższe lub wyższe. Może pozostać również trochę niewykorzystanych jabłek i kruszonki.
- Piekłam 60min. z termoobiegiem. Ważne, aby ciasto pod jabłkami było upieczone. Może być lekko wilgotne od owoców, ale nie surowe.