Składniki
- 6 bułek z sezamem
- 1 cebula
- 600 g mielonego mięsa ( najlepiej z większą zawartościa tłuszczu)
- 2 czubate łyszki musztardy (Dijon, może być Serebska)
- 3 łyżki oleju
- 1 średni ogórekkiszony
- 1 łyżka zielonych oliwek
- sos śmietanowo - serowy
- 2 łyzki masła
- 5 łyżek śmietany
- 5 łyżek żółtego tartego sera (najleprzy emmentaler)
Etapy przygotowania
- 1
Posiekaj zebule na drobne kawałeczki i podsmaż na maśle, żeby była szklista.
- 2
W tym czasie pokruj ogórka w kosteczke, a oliwki cienkie talarki.
- 3
Do miski wrzyć cebule ogórek, oliwki, mięso i wymieszaj.
- 4
Dodaj musztarde. Posól i popieprz świerzi zmielony piepsz.
- 5
Uformuj 6 okrągłych kotletów.
System.String[]System.String[]
Składniki
- 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
- 500 g mąki
- 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
- 4 żółtka
- 200g cukru
- 1 łyżka śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka bułki tartej
Etapy przygotowania
- 1
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. (można dodać troszkę cynamonu.
- 2
W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.
- 3
Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną. Smacznego!!!
Składniki
ilość porcji: 2
- 2 plastry schabu bez kości (na kotlety)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie: 10min.
› Gotowanie: 10min.
› Gotowe w: 20min.
- Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale powinny mieć około 5 mm.
- Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić.
- Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
- Obtaczać kotlety porządnie w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki.
- W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niezbyt dużym ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed podaniem.
System.String[]System.String[]
Składniki
ilość porcji: 6
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju
- 1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki
- 250 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
- 250 g cielęciny (lub łopatki wieprzowej), pokrojonej w kostkę
- 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 150 ml czerwonego wina
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 1/2 garści suszonych grzybów
- 1/2 garści suszonych śliwek
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. ›
Gotowanie: 2godz.
› Gotowe w: 2godz.20min.
- Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą jeśli jest bardzo kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku, a następnie poszatkować. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut).
- W międzyczasie zalać suszone grzyby wrzątkiem w małym garnuszku. Odstawić.
- Cebulę podsmażyć aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano.
- W oddzielnym garnku zagotować ok. litr wody. Do wrzątku dodać wołowinę, cielęcinę (lub łopatkę) i boczek. Gotować około 20 minut, a następnie mięso odcedzić.
- Gdy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby (odcedzone i pokrojone na małe kawałki), mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać.
- Dodać czerwone wino i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie) i podgrzać jeszcze dobrze całość, mieszając. Jeśli bigos jest zbyt suchy, podlać wodą po grzybach.
- Jeśli chcemy, by bigos był smaczniejszy, można go jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Należy jednak pilnować, żeby nie przywarł i od czasu do czasu mieszać, a jeśli jest za suchy - podlać wodą z grzybów.
System.String[]System.String[]