Strona główna

 

Składniki

  • 6 bułek z sezamem
  • 1 cebula
  • 600 g mielonego mięsa ( najlepiej z większą zawartościa tłuszczu)
  • 2 czubate łyszki musztardy (Dijon, może być Serebska)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 średni ogórekkiszony
  • 1 łyżka zielonych oliwek
  • sos śmietanowo - serowy
  • 2 łyzki masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 5 łyżek żółtego tartego sera (najleprzy emmentaler)

Etapy przygotowania

  • 1

    Posiekaj zebule na drobne kawałeczki i podsmaż na maśle, żeby była szklista.

     
  • 2

    W tym czasie pokruj ogórka w kosteczke, a oliwki cienkie talarki.

     
  • 3

    Do miski wrzyć cebule ogórek, oliwki, mięso i wymieszaj.

     
  • 4

    Dodaj musztarde. Posól i popieprz świerzi zmielony piepsz.

     
  • 5

    Uformuj 6 okrągłych kotletów.

     

 

System.String[]System.String[]

 

Składniki

  • 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
  • 500 g mąki
  • 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
  • 4 żółtka
  • 200g cukru
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bułki tartej

Etapy przygotowania

  • 1

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły. (można dodać troszkę cynamonu.

     
  • 2

    W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.

     
  • 3

    Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną. Smacznego!!!

 

System.String[]System.String[]

 

Składniki 
ilość porcji: 2 

  • 2 plastry schabu bez kości (na kotlety)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
 

Przygotowanie: 10min.  

›  Gotowanie: 10min.

 ›  Gotowe w: 20min. 

  1. Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów zależy od indywidualnych upodobań, ale powinny mieć około 5 mm.
  2. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić.
  3. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą.
  4. Obtaczać kotlety porządnie w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki.
  5. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niezbyt dużym ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed podaniem.

 

System.String[]System.String[]

 

Składniki 
ilość porcji: 6 

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki
  • 250 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
  • 250 g cielęciny (lub łopatki wieprzowej), pokrojonej w kostkę
  • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 150 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1/2 garści suszonych grzybów
  • 1/2 garści suszonych śliwek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  

Gotowanie: 2godz.  

›  Gotowe w: 2godz.20min. 

  1. Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą jeśli jest bardzo kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku, a następnie poszatkować. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut).
  2. W międzyczasie zalać suszone grzyby wrzątkiem w małym garnuszku. Odstawić.
  3. Cebulę podsmażyć aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano.
  4. W oddzielnym garnku zagotować ok. litr wody. Do wrzątku dodać wołowinę, cielęcinę (lub łopatkę) i boczek. Gotować około 20 minut, a następnie mięso odcedzić.
  5. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby (odcedzone i pokrojone na małe kawałki), mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać.
  6. Dodać czerwone wino i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie) i podgrzać jeszcze dobrze całość, mieszając. Jeśli bigos jest zbyt suchy, podlać wodą po grzybach.
  7. Jeśli chcemy, by bigos był smaczniejszy, można go jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Należy jednak pilnować, żeby nie przywarł i od czasu do czasu mieszać, a jeśli jest za suchy - podlać wodą z grzybów.

 

System.String[]System.String[]

Przepis KFC

System.String[]System.String[]